EN

Премиерът Борисов в Солун: Направихме Балканско председателство, дадохме възможност всяка държава от региона да се представи достойно

04.07.2018

 

"Направихме едно наистина Балканско председателство, не проявихме егоизъм и дадохме възможност всяка държава на Балканите да се представи достойно пред 28-те", заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Солун, където взе участие в Съвета за сътрудничество на високо равнище между България, Сърбия, Гърция и Румъния. Акцентирайки върху резултатите от приключилото преди дни Българско председателство на Съвета на ЕС, премиерът отбеляза, че европейските лидери са доволни от това, че България не е разделила Западните от останалите Балкани, извеждайки своя приоритет.

 

Българският министър-председател акцентира върху инфраструктурната и транспорта свързаност на региона и значението на целенасочената работа за повишаване на благосъстоянието на хората, които живеят в него. „Това е истинското балканско съревнование“, добави премиерът Борисов. Според него е необходимо наред с развитието на железопътните системи и на морския и речен транспорт, да се създадат условия така, че максимално да бъде улеснено вкарването на товарите през пристанищата. Министър-председателят обърна специално внимание на интерконекторите, на европейския газов хъб “Балкан” и на ползите от изграждането на втори мост над Дунав при Русе. “Трябва ни приятелство, компромис и разбиране, за да са доволни всички в региона”, посочи още премиерът Борисов.

 

Сръбският президент Александър Вучич също акцентира върху важността на свързаността в региона. Той подчерта, че Сърбия е на финален етап с изграждането на магистрала до границата с България и приветства идеята за обща електронна система за таксуване на превозните средства, които използват националните пътни мрежи.

 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас посочи, че за една година форматът България, Гърция, Румъния и Сърбия постигна много на Балканите. Ципрас даде пример с резултатите на приоритета за европейската перспектива на Западните Балкани и даването на ясен хоризонт за започване на предприсъединителните преговори с Албания и Република Македония. Той приветства усилията на България в последните шест месеца за региона. “Това беше един творчески период за Балканите и сега се отключва нов още по-положителен цикъл”, каза гръцкият министър-председател.

 

“Този четиристранен формат доказа, че може да се справи с предизвикателствата в нашия регион”, каза министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила. Тя приветства резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС и го определи като изключително успешно. “Като страна, която ще оглави председателството на Съвета в началото на 2019 година, Румъния ще продължава да подкрепя приоритетите на региона”, посочи Дънчила.

 

Лидерите на България, Гърция и Румъния отново потвърдиха пълната си подкрепа за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз след изпълняване на изискваните критерии за членство.