EN

Премиерът Борисов се срещна с министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер

16.02.2019

 

Изключително сме впечатлени как пазите външната граница на ЕС. Бих искал съвсем скоро да посетя България и да се уверя лично в това, което са ми разказвали мои колеги. Това заяви министър-председателят на Федерална провинция Бавария Маркус Зьодер, с който днес премиерът Бойко Борисов проведе среща в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Впечатляващо е това което прави вашето правителство, добави баварският премиер.

 

Страната ни доказа, че може да защити външната граница ЕС, включително в условията на безпрецедентен миграционен натиск, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. Дължим ви не само морално, но и финансово признание, защото вие охранявате Европа, добави от своя страна Зьодер в контекста на разговора за миграцията. Премиерът Борисов отбеляза и сериозната работа на страната ни в борбата с контрабандата, като обърна внимание на дейността на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.

 

Маркус Зьодер определи като впечатляващи и икономическите показатели на страната ни, с които премиерът Борисов го запозна. Българският министър-председател изтъкна, че сме сред страните, които спазват напълно маастрихтските критерии. Премиерът Борисов отбеляза ниския външен дълг, икономическия ръст и фискална дисциплина, слабата безработица и нулевата инфлация.

 

Министър-председателят Борисов акцентира върху търговско-икономическите отношения на България и Бавария, подчертавайки предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация. България е атрактивна като инвестиционна цел, перспективен пазар и надежден доставчик, което я прави ценен външнотърговски партньор на Бавария, добави премиерът Борисов.

 

Българският министър-председател изрази увереност, че е налице неизползван потенциал за развитие на икономическите връзки с Бавария, като посочи, че двустранният стокообмен вече надхвърля 1 млрд. евро годишно. Според премиера Борисов постоянната комисия „България – Бавария“ може да допринесе за активизиране на взаимодействието и изрази очакване в рамките на следващата 14-та Сесия, която  трябва да се проведе в България,  да бъдат очертани новите насоки в работата на Комисията, с цел засилване на  двустранния диалог. Към момента акцент в работата на постоянната комисия са теми като дуалното обучение, междуфирмено коопериране, иновации и трансфер на технологии.

 

В рамките на разговора премиерът Бойко Борисов поздрави Маркус Зьодер за избирането му за председател на Христиансоциалния съюз (ХСС) и му пожела успех в изпълнението на отговорностите му по конструктивния проевропейски път. Българският министър-председател подчерта приятелските връзки на България с Бавария и изрази увереност, че те ще продължат да се развиват положително и занапред. Вие сте чудесен приятел на Бавария и на ХСС, обърна се от своя страна премиерът Зьодер към българския министър-председател.