EN

Премиерът Борисов: Приобщаването на страните от Западните Балкани ще затвори страницата с войните в региона

05.05.2018

Това, което правим на Западните Балкани е мир. Тук е имало най-много войни и продължават да действат международни мироподдържащи мисии, а между отделни държави остават нерешени проблеми. Даването на евроатлантическа перспектива пред страните от региона означава да затворим страницата с войните. Това посочи премиерът Бойко Борисов, който участва в откриването на Неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на ЕС в София. Той изрази благодарност към лидерите на ЕС, че темата “Западни Балкани” е поставена в дневния ред на Съюза, защото възможностите за нов конфликт все още съществуват.

 

Министър-председателят акцентира върху ефективността на разходите за отбрана. Той посочи, че Европейският съюз влага огромни усилия в тази сфера, но критерият за отделяне на 2% от БВП за отбрана не може да бъде единствено достатъчен за постигане на целите на колективната отбрана. “Не считам, че е нужно всяка държава да купува от щанда на килограм. Може колегите от НАТО и ПЕСКО да направят точен разчет за всяка страна какво би било приоритет, за всяка една държава какъв да бъде акцентът, какво да й се даде да произвежда”, каза Борисов, обръщайки внимание и върху отговорностите по отношение на отбранителната индустрия.

 

Българският министър-председател подчерта и усилията на страната ни в борбата с нелегалната миграция. Той посочи, че нулевият натиск по границите се дължи и на споразумението с Турция и призова за нормализиране на отношенията с този най-голям съсед на ЕС и член на НАТО, който има най-силната армия в Южния фланг на Алианса.

 

Борисов информира министрите на отбраната и за плановете на страната за закупуване на военна техника за нуждите на Българската армия.