EN

Премиерът Борисов: Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е към ЕС и НАТО

13.04.2018

 

Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е към ЕС и НАТО. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция в София с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Борисов подчерта необходимостта да се работи бързо, за да се използва инерцията от последните няколко месеца. „Надявам се с общи усилия да убедим колегите в Европа, че не може да говорим за приемане на държавите от Западните Балкани след 20 години. Трябва да им дадем перспектива, и то реална“, каза още българският премиер. Той припомни, че преди година разговорите по темата за евроинтеграцията на държавите от региона са изглеждали невъзможни, докато днес са във фокуса на вниманието.



Денис Звиздич благодари на българския премиер, че е поставил темата като приоритет на ротационното председателство. „За нас това е нова надежда и събужда нова енергия“, каза той и заяви, че Босна и Херцеговина ще продължи да работи усилено по пътя към ЕС и НАТО.



Двамата подчертаха важността за реализирането на инфраструктурните проекти в региона, като акцентираха, че то ще доведе до икономически растеж във всички държави. Борисов допълни, че всяка една от страните трябва да положи усилия, за да свърши своята част по осъществяването на транспортните връзки. Посочено беше, че ще се обсъжда идея за създаването на обща авиоасоциация на държави от полуострова, за да се осигури въздушен транспорт между балканските столици.