EN

Министър-председателят Борисов и Тони Блеър обсъждат съвместни инициативи за Западните Балкани

26.01.2018

„Много се радвам да Ви видя и Ви поздравявам за всичко, което правите“ – с тези думи Тони Блеър започна срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, която се проведе в рамките на Световния икономически форум в Давос.

 

Бившият британски премиер, а сега председател на Института за глобални промени каза, че следи програмата и дейността на Борисов. „Смятам, че предприемате правилните инициативи в най-подходящия момент“, коментира той и поздрави премиера за включването Западните Балкани като един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Борисов и Блеър обсъдиха възможността да се използва експертизата на Института за глобални промени, а негово събитие да бъде включено в програмата на Българското председателство. “Вие много добре познавате Балканите и можем с помощта на Вашия институт да помогнем те да станат място за мир, спокойствие и инвестиции”, каза българският министър-председател.

 

Двамата коментираха и излизането на Великобритания от ЕС, което определиха като болезнено за всички страни в процеса. Борисов изрази очакване, че въпреки Брекзит, ЕС и Великобритания ще останат близки партньори в сферата на сигурността и икономиката, по принципните въпроси на международната политика, а основните права на гражданите на Съюза и на кралството ще бъдат защитени.