EN

Премиерът Борисов и еврокомисарят Биенковска обсъдиха ефективното управление на икономиките и иновациите в ЕС

04.05.2018

 

Министър-председателят Бойко Борисов и еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбиета Биенковска обсъдиха укрепването на Единния пазар, цифровата инфраструктура и иновационния потенциал на европейската икономика. Подчертано беше, че този процес е ключов за повишаване на конкурентоспособността на държавите членки и подобряване на бизнес средата. Беше отбелязана активната работа на Българското председателство за постигане на напредък по отворените досиета в областта на икономиката.

 

Еврокомисарят Биенковска изрази задоволство от активната политика на България за транспортната и дигиталната свързаност на страните от Западните Балкани. Премиерът Борисов благодари за отличното сътрудничество с Комисията по този приоритет, който ще даде добавена стойност за развитието не само на региона, но и на целия Съюз. Той посочи, че вижда ангажираност от всички лидери и институции, с които обсъжда възможностите за реализиране на проектите. По думите му, това му дава повече основания да смята, че интересът на европейските институции и държави към Западните Балкани ще бъде запазен и след края на Българското председателство.

 

Министър-председателят Борисов и комисар Биенковска коментираха и възможностите, които предлага предложената от Комисията Многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027. Борисов посочи, че в рамките на председателството ни България ще положи всички усилия за сближаването на позициите на държавите членки относно приоритетните за Съюза политики и разпределението на средствата за тях.