EN

Министрите Банов и Ангелкова обсъдиха бъдещо сътрудничество в сферата на културата и туризма с руския си колега Мединский

30.05.2018

 

Министърът на културата Боил Банов, който е в състава на водената от министър-председателя Бойко Борисов делегация в Москва, проведе работна среща с руския си колега Владимир Мединский.

 

По време на срещата българският министър на културата подчерта, че страната ни цени високо развитието на културното сътрудничество между България и Русия, като посочи, че в двустранното партньорство има още потенциал за разширяване. Министрите обсъдиха и по-нататъшното сътрудничество в сферата на културата и културния туризъм. На срещата присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова.

 

С културния туризъм надграждаме основните си продукти и услуги през лятото и зимата и това ни подпомага да превръщаме България в целогодишна дестинация, което е сред основните ни цели, посочи министър Ангелкова. И поясни, че  българската история и наследство са богатство, което трябва да се представя на всички посетители на страната. Министерството на туризма разработи 8 културно-исторически дестинации, които допринасят за популяризирането им, обясни министърът. По думите й те са довели до значителни ръстове в посещенията на обектите включени в дестинациите, което е безспорно доказателство за работата им.

 

Русия е сред основните за входящ туризъм в България, изтъкна министърът. Тя обясни още, че се води последователна политика за привличане на все повече руски туристи, като разработваме специални продукти съобразени с търсенето от тях. В периода януари- април 2018 година посещенията на руски туристи у нас са повече от 38 хил. А през миналата година са близо 558 хил. и държавата заема 5-о място при чуждестранните посещения в България.

 

В Министерството на туризма работи специална телефонна линия, на която руските гости на страната могат да получат информация или да подадат сигнал. Работи се и по специфична маркетингова кампания за популяризиране на дестинация България в Русия. По- рано през деня министър Николина Ангелкова участва в срещата, на която премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев обсъдиха възможностите за по - нататъшно развитие на икономическите отношения между двете държави.