EN

Министър-председателят Бойко Борисов направи инспекция на инфраструктурни проекти в Габрово

21.09.2018

Кандидатурата за главен секретар на МВР ще бъде обсъдена първо с президента, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Габрово. „Ще сложа няколко имена и ще пристъпим към необходимите съгласувателни действия“, добави премиерът. Борисов изтъкна, че системата има нужда от професионализъм и спокойствие и изрази убеденост, че президентът ще погледне държавнически на тази задача. „Човекът или хората, които ще предложа като варианти, са и сега добри професионалисти, ръководят големи структури и не би трябвало нито една от тях да пробуксува, ако например бъде отказано съгласуване“, подчерта министър-председателят.

Министър-председателят отново припомни, че в сряда на оперативното заседание на кабинета е било обсъдено разработването на стратегия от правителството, така че страната ни да има позиция относно Унгария, ако тази тема се появи на дневен ред в Европейския съвет. „По никакъв начин по време на Европейския съвет в сряда и четвъртък не е имало точка, тема или разискване за Унгария“, подчерта премиерът Борисов. Той допълни, че тази тема се е разглеждала до момента само от Европейския парламент, където ясно сe е видяло отношението на представителите на българските партии.

По време на посещението си в Габрово премиерът Борисов направи инспекция на обходния път на града, който цели да се улеснят транспортните потоци по направлението север-юг, осигурявайки най-краткия път между Северна и Южна България. “Ще съумеем тежкия трафик между Южна и Северна България да го преведем през Габрово”, каза министър-председателят и определи съоръжението като модерно и мащабно.  Изграждането на обхода и тунела под Шипка е с обща дължина 33,8 км. Проектът е разделен на 5 етапа и се изпълнява в две фази, като в момента се работи усилено по Фаза І  - строителството на 4 участъка и етапна връзка с обща дължина 23,25 км, както и изработване на разширен идеен проект за тунела под връх Шипка (3,22 км). Втората фаза включва строителството на петия участък, включително и на тунела под Шипка, което ще бъде най-дългото тунелно съоръжение, изграждано в България.

 

Правителството ще помогне за довършването на ремонта на православния храм "Св. Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских", обяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес инспектира и строителните дейности по изграждането на православния храм в Габрово. "Още 300 хиляди лева ще са нужни за довършване на ремонта, за да започнат служенията в църквата в началото на следващата година“, допълни премиерът.

 

През септември 2017 година Министерският съвет отпусна 180 000 лева за обекта. Храмът е посветена на всички габровски светци е с огромно значение за жителите на Габрово, където повече от 100 години не е била изграждана нова църква.

Министър-председателят участва и при откриването на ново производство в завод за компоненти за ловно и спортно оръжие в Габрово. Той посочи, че ниските данъци в България, ремонтите и строежите на пътища в страната привличат все повече чуждите инвеститори у нас. „С тази инфраструктура България все повече, чрез политиката на сближаване, става конкурентоспособна“, допълни премиерът Борисов и подчерта, че за година и половина правителството работи последователно върху приоритета „образование“ - с увеличаването на учителските заплати, с модернизацията на образователната инфраструктура и с възможностите за засилено практическо обучение в училищата.

На събитията присъства и вицепремиерът Томислав Дончев.