EN

Министър-председателите Бойко Борисов и Виктор Орбан се обявиха за надеждна охрана на границите на ЕС

19.02.2018

Министър-председателите на България и на Унгария Бойко Борисов и Виктор Орбан се обявиха за сигурна охрана на границите на Европейския съюз и за контрол над мигрантската криза. Темата беше основна в разговорите им днес в резиденция „Бояна“ в София. При работното посещение на Орбан бяха обменени мнения и за бъдещето на ЕС и мястото на страните от Западните Балкани в него.

 

Три предпоставки посочи премиерът Борисов, за да бъде разрешен успешно въпросът за релокацията, който, по думите му, към момента разделя европейските лидери. Това са изпълнение на споразуменията със съседните на ЕС държави, гарантиране на сигурна охрана на външните граници на ЕС и поддържане на центрове за сигурност близо до районите на конфликт.

 

„Напрежението в Европа и по време на избори има само една причина и това е мигрантската криза. Споразумението с Турция трябва да работи, то е в полза на всички европейски граждани. Ние предлагаме 100 процента охрана на ЕС - мигрантите да минават само през граничните пунктове и с документи. Другото, което предлагаме, е да има центрове за сигурност близо до конфликтите и след техния край хората да могат да се върнат обратно в своите страни и да помагат за възстановяването им. Когато се изпълнят тези условия, можем да говорим за задължителната релокация“, посочи премиерът Борисов като подчерта двете различни гледни точки по темата – на държавите на първа линия, които са подложени на най-силен мигрантски натиск, и на останалите държави. „Ако се случи така, че на наша територия или в Гърция, в Италия влязат изведнъж няколко милиона мигранти, това вероятно би объркало света. Но ако гарантираме охрана на границата, споразумения със съседите и центрове за сигурност, в които да живеят мигрантите, тогава дискусията ще върви лесно и ще търсим взаимния компромис“, заяви Борисов.

 

Границите могат да се охраняват само от решителни ръководители. България заслужава признание, заслужава да е в Шенген, защото защитава външната граница на Съюза и така охранява и Унгария, посочи Виктор Орбан пред медиите след разговорите с българския премиер. Той поздрави Борисов за водената политика и акцентира върху полезното развитие на контактите с Турция по темата за миграцията. „Ние подкрепяме сътрудничеството с Турция, защото границите трябва едновременно да се охраняват, а и да има споразумения по този въпрос. България може да разчита на нашата подкрепа в това отношение“, каза Орбан.

 

Единомислие беше изразено и по отношение на европейската перспектива пред страните от Западните Балкани. Унгарският министър-председател изрази пълна подкрепа за този приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС и го определи като исторически шанс за региона. „Сега имаме шанс за интеграция на Балканите в Европа… Не е достатъчно Балканите да се приемат в ЕС, те трябва се вградят в Съюза чрез инфраструктура. От това ще спечелят всички страни и затова пожелавам успех на Бойко Борисов“, коментира той, като подчерта важната роля на България в европейската политика.

 

Това, което предлагаме за Западните Балкани, е полезно не само за нас, но и за останалите страни, защото ще стимулира икономическото развитие, посочи Борисов и представи проектите за инфраструктурна свързаност, по чиято реализация се работи.

 

Двамата министър-председатели почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски като поднесоха цветя на паметника му в София.