EN

ЕС потвърди подкрепата си за европейската перспектива на Западните Балкани

17.05.2018

 

С декларация, която потвърждава недвусмислената подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани, завърши Срещата на върха в София, събрала ръководителите на Европейския съюз и на неговите държави-членки и партньорите от Западните Балкани. За да бъде ускорено подобряването на живота на гражданите в областта на свързаността и сигурността ЕС стартира и приоритетна програма, която предвижда засилване на подкрепата за страните от региона на принципите на правовата държава и доброто управление, на ангажимента в областта на сигурността и миграцията, на социално-икономическото развитие с акцент върху младите хора, увеличаване на свързаността, дигитализацията, както и подкрепа за помирението и добросъседските отношения. Изпълнението й ще бъде финансирано от ЕС и от международни финансови институции.

 

Единственото спасение за Европейския съюз е да сме единни, заяви министър-председателят Бойко Борисов на заключителната пресконференция след Срещата на върха ЕС – Западни Балкани, чийто домакин беше. Той определи като ползотворна дискусията между лидерите на държавите членки и на страните от региона и подчерта, че всички са препотвърдили евроатлантическия път на западнобалканските държави и необходимостта от транспортна, газова и дигитална свързаност.

 

Няма план Б за страните от Западните Балкани, те са интегрална част от Европа и тяхното място е в нашата общност, заяви и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той отбеляза, че целта на срещата не е била да дава дати за приемане в Съюза и че членството се постига след като бъдат изпълнени критериите и условията за това.

 

Заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с когото представляваха ЕС на форума, Туск благодари на Бойко Борисов за отличната организация на срещата и за възможността да бъдат обсъдени конкретни ангажименти в широк формат. Българският премиер подчерта задоволството си от факта, че София е дала възможност за диалог между страни с открити въпроси помежду им.

 

След срещата България и Сърбия подписаха декларация в подкрепа на ангажимента за изграждане на междусистемна газова връзка. Предвижда се тя да бъде въведена в експлоатация най-късно до май 2022 г. Подписан беше и меморандум за разбирателство между Сърбия и Европейската инвестиционна банка. Комисията и шестте страни от Западните Балкани подписаха Декларация за дигиталния дневен ред в региона.

 

Декларация от София, 17 май 2018 г.