EN

Борисов и Путин: Турски поток ще влиза в България

30.05.2018

 

Тръба от Турски поток да влиза в България и да получаваме количества руски природен газ, които да транспортираме към трети страни. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин, които проведоха двустранна среща в Москва. Премиерът определи разговора си с руския държавен глава като прагматичен и полезен. Той посочи, че България запазва газоразпределителната си роля на Балканите. „Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през Турски поток за България – това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази входна точка да бъде на българска граница“, каза министър-председателят. Борисов посочи, че количествата газ, които биха могли да идват към България от съществуващата газова връзка през Украйна и това, което се очаква през Турски поток, ще възлизат общо на около 34-35 млрд. куб. метра природен газ. „Това е сериозно количество, за което трябва да намерим формула да го разработим през европейския газоразпределителен център. И нашите колеги поеха ангажимент, заедно с Европейската комисия, да намерят приемлива формула“, посочи българският премиер.

 

Руският президент заяви, че въпросът за транспортирането на газ от Турски поток в Европа през България се разработва в практически план с Турция и България. „Въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките за цяла Европа“, каза Владимир Путин.

 

Президентът на Руската федерация посочи и че страната му е готова да се върне към проекта за строителство на АЕЦ „Белене“, а Борисов подчерта, че в момента България разполага с два реактора и с площадка на централата и иска проектът да работи на пазарен принцип, който да може да се издържа и да генерира не само печалба, но и сигурност. „След 10-15 години ще имаме необходимост от базова мощност. Всички са добре дошли на пазарен принцип“, подчерта Борисов в контекста на инвеститорския интерес към проекта.

 

Премиерът Борисов изрази надежда, че президентът Путин ще положи всички усилия за нормализирането на обстановката в Сирия и спирането на мигрантския натиск към Европа. „Ключовите думи, около които всички трябва да положат усилия са: мир, диалог и компромис“, каза още българският министър-председател.

 

Двамата отбелязаха и отличното сътрудничество между България и Русия в областта на културата, както и повишаването на стокообмена и ръста в броя на руските туристи у нас.