EN

Премиерът Борисов в Сибиу: ЕС се доказа като уникален инструмент за социално и икономическо сближаване

09.05.2019

„Европейският съюз се доказа като уникален инструмент за социално и икономическо сближаване. Затова трябва да продължим с политиките, допринасящи максимално за растеж и заетост, за да няма Европа на много скорости“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на работната сесия на Неформалното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС в румънския град Сибиу.

 

Във фокуса на работната сесия бяха поставени споразумението по новата Многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. и продължаването на работата по темите, залегнали в Стратегическия дневен ред от 2014 т. 

 

„За да можем да постигнем нашите амбиции през следващия институционален цикъл е необходим адекватен и ефективен бюджет“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Той подчерта, че от особено значение е да се запази ролята на бюджета на ЕС като инструмент за инвестиции и в него да се съхранят традиционните политики като Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които са доказали своята добавена стойност за ЕС. „Тези политики продължават да имат ключова роля за преодоляване на различията между регионите, за укрепване на  конкурентоспособността на Европа, както и за справяне с негативните екологични, демографски и социални предизвикателства“, добави премиерът Борисов на работната сесия в Сибиу.

 

Българският министър-председател посочи, че от стратегическо значение за бъдещето на ЕС е завършването и пълноценното функциониране на Единния пазар. „За България основен акцент следва да бъде индустриалната политика, съобразена, както с националните специфики, така и с предизвикателствата на дигиталната икономика и целите, свързани с опазването на околната среда и климатичните промени“, каза още премиерът Борисов.

 

Акцент в изказването си министър-председателят постави и върху изграждането на Цифровия пазар, развитието на иновациите и високите технологии, които са от голямо значение за конкурентоспособността на ЕС. Премиерът Бойко Борисов се спря също на важността от изграждането на напълно интегриран Енергиен съюз с оглед на гарантирането на достъпна, сигурна и устойчива енергия.

 

„За България ключов приоритет за възвръщането на доверието в банковия сектор и цялостната икономическа стабилност в Европа е задълбочаването на Икономическия и паричен съюз“, каза още министър-председателят Бойко Борисов по време на изказването си в Сибиу. „България се подготвя за членство в еврозоната и очаква положително решение. Ключов приоритет за страната ни продължава да е и пълноправното членство в Шенгенското пространство“, добави премиерът Борисов.

В заключение той призова всички в общността да продължат да работят за повишаването на еврооптимизма, на положителните примери и на добавената стойност от нашето обединение – Европейски съюз.