Българско председателство на Съвета на Европейския съюз EN

Министър-председателят Бойко Борисов откри Инвестиционния форум за Западните Балкани, организиран в Лондон от Европейската банка за възстановяване и развитие

26.02.2018

 

Министър-председателят Бойко Борисов откри Инвестиционния форум за Западните Балкани, организиран в Лондон от Европейската банка за възстановяване и развитие. Основна цел на форума е да събере лидерите от региона с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти в Западните Балкани. По време на форума Борисов посочи, че на 1 март в София ще бъде домакин на среща на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с лидери на шестте страни от региона, стремящи се към членство в ЕС, на която се очаква да бъдат обявени конкретните ангажименти за финансиране на различните лотове от проектите за пътна, железопътна и дигитална свързаност на Западните Балкани. 

Преди форума министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти обсъдиха изграждането на коридорите 4, 8 и 10 в региона на Западните Балкани.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна и с представители на правителството на Обединеното Кралство - министъра на финансите Филип Хамънд и с държавния секретар на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Дейвис, както и със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър.